Sisteme reçete girebilmeniz için menüdeki “Stoklar & Reçeteler” sayfasını kullanabilirsiniz.
Açılan sayfa içerisinde; reçeteler ve üretim kartları içerisinde “Reçeteler”, “Alt reçeteler” ve “Üretim reçeteleri”ni göreceksiniz.
Bunları öncelikle tanımlayarak sonrasında birer örnekle incelemek konunun anlaşılması için yeterli olacaktır;
Reçeteler; satışı yapılan bir ürün ile doğrudan ilişkilendirilen ham maddeleri içeren tanımlamadır. Reçeteler, satılan ürünlerde kullanılan ham maddelerin stok miktarlarını her satışta güncelleyerek anlık olarak işletme stoğunun tutulmasını sağlayacaklardır. Bir reçete çeşitli alt reçeteler içerebilir. Örneğin; Adana kebap’ın stok takibinin yapılabilmesi için bir reçetesi olması gerekmektedir. Satılan her ürünün bir adet reçetesi olabilir.
Alt reçete; farklı reçeteler içerisinde sıklıkla kullanılan ham maddeleri içerek tanımlamadır. Adana kebap’ın yanında verilen pilav, salata, pide gibi ham maddeleri içerebilir.
Üretim reçetesi, reçete ya da alt reçete içerisinde kullanılan ve üretimi yapılan ham maddeleri içeren tanımlamadır. Bir kilogram pilav üretimi için gerekli olan pirinç, yağ, tuz gibi ham maddeleri içerebilir.
Sisteme reçete girmeden önce işletmenizde kullandığınız elektrik, gaz ve suyun birim fiyatını sisteme girmeniz gerekmektedir. Bu işlemi Reçeteler sayfasındaki ayarlar tuşu ile açılan “Kaynak çarpanları” formu sayesinde yapabilirsiniz. Bu detayda hesaplama yapmayacaksanız bu değerleri 0 olarak sisteme girebilirsiniz.
Restoranınıza giren tüm ham maddeleri sisteme girdiyseniz, reçeteler arasındaki farkları anladıysanız ve elektrik, gaz, su gibi giderleri yani "Kaynak çarpanları"nı sisteme girdiyseniz reçete ekleme kısmına geçebilirsiniz.
Sarf malzemelerinin birim fiyatları sisteme girildiğinde ayar tuşunun yanında “+” tuşu belirecektir. “+” tuşuna basarak sisteme reçetelerinizi tanımlayabilirsiniz.
Örneğin; “Acılı Buffalo Kanat” isimli bir ürünün içeriğinde 400 gram piliç kanat, 3 gram soğan kullanıldığını belirten reçete sayesinde, “Acılı Buffalo Kanat” ürününü içeren her sipariş kapatıldığında reçete içeriği kadar ham madde stoktan düşürülecektir.
Reçete formunun sonunda bir ürün imalatı sırasında kullanılacak elektrik, gaz, su, planlama maliyeti ve ek maliyetleri tanımlayarak stok yönetiminden sonra maliyet yönetimini de yapabilirsiniz.